Material och skötselråd

KAKA designs FIKA-smycken har silverpläterade, nickelsäkra smyckesdelar som uppfyller kraven enligt EUs direktiv om vad som är tillåtna nickelhalter.

Alla örhängen har krokar i 925 sterlingsilver och vi har även en kollektion för 925 sterlingsilver-smycken.

Våra gravyrsmycken har smyckesdelar i rostfritt stål, som är ett mycket tåligt och hållbart material. Rostfritt stål har en aning mörkare färg än silversmycken men skillnaden är knappt märkbar, flera av våra graverade brickor är polerade till en vacker glans. Rostfritt stål innehåller nickel men ger inte allergiska besvär eftersom nicklet är så hårt bundet att det inte avges.

Skötselråd för 925 sterlingsilver- och silverpläterade smycken:
  • Utsätt inte smyckena för vatten, ta av smyckena vid dusch och bad.
  • Undvik kontakt med kemikalier i t ex parfym och hårspray.
  • Förvara dina smycken i en smyckespåse och ej i direkt solljus.
  • Förvara smyckena åtskiljda  från varandra för att undvika att de repas eller att olika material reagerar med varandra.
  • Rengör smycket varsamt utan att gnugga. Använd gärna en ren och torr trasa.
Skötselråd för handgjorda FIKA-berlocker:
  • FIKA-berlockerna är lackade vilket gör att de håller bättre. Lacket skyddar till viss del mot repor och vatten, men kontakt med vatten bör ändå undvikas.
Skötselråd för rostfritt stål-smycken:
  • Stålsmycken är väldigt lättskötta och tål det mesta. Du kan ha stålsmycken på dig när du badar och duschar. Att ha på dig dina stålsmycken i en pool med klor samt i salta hav bör dock undvikas då smyckena kan rosta eller repas i dessa typer av miljöer.
  • Skulle dina stålsmycken bli smutsiga kan du enkelt rengöra dem med ett milt rengöringsmedel som exempelvis såpa och vatten. Oftast räcker det med att rengöra smyckena med ljummet vatten och putsa dem med en handduk för att de ska bli rena och återfå sin glans.

Varning: Vissa av smyckena föreställer godis och bakverk, men är inte ätbara. Dessa smycken är inte lämpliga för små barn!